Meten is weten! Sotftware om de bezoekers van uw website te meten…

Software om uw bezoekers te meten
Er bestaan verschillende programma’s die u (al dan niet gratis) kunt downloaden en die de bezoeken op uw website meten. Met deze statistieken kan u nagaan hoeveel bezoekers en pageviews uw website telt. Maar u kan ook inzoomen op de recente bezoeken: waar komen bezoekers vandaan, hoelang zijn ze gebleven en waar zijn ze afgehaakt. Via de “referrers” blijft u bv. op de hoogte als iemand een link naar uw site geplaatst heeft. Deze meetinstrumenten zijn dus bijzonder nuttig voor iedereen die een website heeft.

Een paar handige webtellers

statcounter.gifStatCounter is één van de populairste tools. Het programma heeft iets minder opties dan de concurrentie, maar daar staat tegenover dat men de teller onzichtbaar mag plaatsen en dat men de statistieken kan afschermen. Vooral de mogelijkheden om de grafieken en de periode van rapportage aan te passen, maken deze teller tot een echte analyse tool. Analyse van gedetailleerde gegevens gebeurt aan de hand van de laatste 100 bezoekers, maar voor een maandelijks bedrag van 15 Euro kan u de laatste 10.000 bezoeken analyseren.
One-Stat is een goed (Europees) alternatief. Dit Nederlands bedrijf is ook in België actief via de Brugse partner bSeen. De applicatie is sterk vergelijkbaar met deze van Statcounter, zij het misschien iets minder verzorgd: er zijn diverse prijspaketten beschikbaar, wat de keuze moeilijker maakt. De navigatie is wel heel duidelijk en via een printknop kan men snel nuttige pagina’s afdrukken.
AW Stats is een derde voorbeeld van een efficiënte teller. Dit programma is een van de betere Open Source webtellers.
Meet uw wereldwijde populariteit
Alexa (een dochter van Amazon.com) helpt u om de wereldwijde “ranking” van uw website te volgen op basis van diverse criteria. Per opgezochte site kan u ook andere similaire sites ontdekken, eventueel commentaren van gebruikers raadplegen en de resultaten van de site vergelijken met deze van een concurrerende website. Wij zullen de wetenschappelijke relevantie van dit instrument niet beoordelen, maar wij denken dat Alexa wel een (vage) indicatie geeft van de populariteit van een website…

[tags]alexa, webstats, statcounter, aw-stats, one-stat, tellers, meten, bezoekers meten[/tags]