Wat is de belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen de griepvirus?

De belangrijkste basismaatregelen zijn een goede hygiëne binnen het bedrijf en informatie aan de medewerkers over de persoonlijke hygiëneregels die besmetting kunnen voorkomen.
Het regelmatig met water en zeep wassen van de handen is zeer belangrijk. Wie regelmatig de handen wast, hoeft een handdruk niet achterwege te laten. Het is wel aangeraden om zo weinig mogelijk contact te maken tussen de handen en de slijmvliezen (neus, mond of ogen aanraken). Ook de basisregel : wie ziek is blijft thuis en raadpleegt zijn/haar arts kan heel wat besmettingen op de werkvloer vermijden.

Het preventief verstrekken van antivirale middelen heeft geen enkel nut en is duur. Ook het aankopen van maskers om medewerkers te beschermen tegen besmetting (FFP2-masker), heeft voor de meeste bedrijven geen zin. Deze maskers zijn enkel effectief in combinatie met andere maatregelen en mits gebruik volgens een vaste procedure. Het gebruik is vooral nuttig binnen de gezondhedszorg waar professionelen frequent contact hebben met patiënten. Het normale “chirurgische” masker is enkel nuttig als het door een zieke gedragen wordt, om zijn of haar omgeving te beschermen. Voor een gezonde persoon biedt het masker geen bescherming tegen de griep.

Bron: Influenza