Uw merk online registreren op de website van het Benelux merkenbureau eenvoudig en goedkoop!

Wat is een merk?
Volgens de Benelux Merkenwet worden als merken beschouwd “alle tekens die vatbaar zijn voor grafische voorstelling, met name woorden, met inbegrip van namen van personen, tekeningen, letters, cijfers, vormen van waren of verpakking, mits zij de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden”. Als ondernemer is uw eerste doel om u met uw merk te kunnen onderscheiden van de producten of diensten van de concurrentie. Als een consument tevreden is over uw product zal hij dat vaker willen kopen.
merkenbureau.gifWaarom een handelsmerk registreren?
Als een merk niet of niet voldoende door de houder wordt beschermd, vervalt de wettelijke bescherming: het merk kan dan door iedereen worden gebruikt. Merken die bv. het risico lopen hun bescherming te verliezen, omdat ze door veel mensen generiek worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld Chocomel voor chocolademelk en Aspirine voor pijnstillers. Dit laatste merk van fabrikant Bayer is inmiddels in de VS dusdanig verwaterd, dat het daar geen merk meer is.
Uw merk goedkoop on line registreren
Om een depot bij het officieel Benelux-Merkenbureau in te dienen, vult u een eenvoudig een elektronisch formulier in via de on line dienst BMBConnect. Het tarief voor een depot via de normale procedure is 240 Euro, wat stukken goedkoper is dan de prijzen gevraagd door gespecialiseerde registratiebedrijven of advocaten. Hiermee is (na goedkeuring) uw merk voor 10 jaar beschermd in de Benelux. Voor het deponeren van een Europees Gemeenschapsmerk kan u on line het e-filling formulier invullen. Deze Europese registratie zal u ongeveer 750 Euro kosten (voor een periode van 10 jaar). U kan altijd eerst een Benelux merk registeren en dit acheteraf “upgraden” naar een EU merk.
Is mijn merknaam nog vrij?
Om na te gaan of de merknaam die u wilt gaan gebruiken voor uw product of dienst is gedeponeerd of ingeschreven bij het Benelux-Merkenbureau, kan u kosteloos het Merkenregister raadplegen. Houdt er echter rekening mee dat dat u niet de garantie biedt dat uw merk ook daadwerkelijk kan worden ingeschreven in het register. Niet alleen identieke merken, maar ook oudere overeenstemmende merken kunnen een bezwaar vormen.

(Bron: Bobex Nieuwsbrief)

[tags]benelux, merkenbureau, merk, registratie, bescherming, merkenregister, bmb connect, aanmelden[/tags]