Online social networking: beheer uw zakelijk netwerk

It’s not what you know, it’s who you know
Een sterk netwerk van zakenrelaties is voor de meeste managers en zakenmensen onontbeerlijk. Via een dergelijk netwerk krijgt men de kans om meer en betere zaken te doen en kan men gebruik maken van elkaars kennis en sterktes. De laatste jaren hebben zich op het internet een aantal sites gemanifesteerd die inspelen op deze behoefte. De social business networks, zoals deze sites genoemd worden, bieden hun leden de mogelijkheid om van achter hun computer een volledig zakelijk netwerk op te bouwen en te beheren.
netwrk.jpgDe werking van een on line business netwerk
Om lid te worden van een dergelijk netwerk, maakt de gebruiker eerst een profiel aan met informatie over zichzelf, over zijn/haar carrière en interessepunten. Op basis van dat profiel gaat men op zoek naar andere mensen in het netwerk die interessant zijn om zaken mee te doen. Uiteraard kan men ook door anderen gecontacteerd worden. Afhankelijk van de aard van de site kan men vrij mensen contacteren of kan men enkel mensen contacteren via gemeenschappelijke contacten.
Wat zijn de voordelen?
Wie geregeld deelneemt aan business club meetings of andere soortgelijke evenementen weet dat deze bijzonder tijdrovend zijn. Bovendien zijn op deze events vaak dezelfde mensen aanwezig of zijn er enkel mensen aanwezig uit één bepaalde sector. Voor mensen die graag op een efficiënte manier hun netwerk willen uitbreiden of die gericht op zoek willen gaan naar nuttige contacten, bieden social business networks een handig alternatief. Bovendien hebben deze netwerken ook een lage drempel, wat een voordeel is voor mensen die van nature minder sociaal zijn.
De spelers
De social business networks bieden hun leden een tool om op een efficiënte manier hun professioneel netwerk uit te breiden los van een specifieke sector of regio. Enkele belangrijke spelers op het vlak van de social business networks zijn Linkedin, Ecademy en Ryze. Maar, zoals meestal in de ‘nieuwe economie’, zijn er reeds een aantal spelers die afhaken. ZeroDegrees kondigde net aan dat het haar diensten op 30 september­ gaat sluiten.
Lid worden van een business netwerk­
Zakenlui gebruiken de online sociale netwerken om nieuwe contacten te leggen en bestaande contacten te onderhouden. Maar ze kunnen er ook vaak jobaanbiedingen, zakelijke voorstellen­ of persberichten publiceren.

Bron: Bobex newsletter

[tags]social network, sociaal netwerk, ecademy, linkedin, ryze [/tags]