Belgische InBev grootste bierbrouwer ter wereld!

Na de Fortis kater van de vorige weken, eindelijk weer goed economisch nieuws. De Amerikaanse biergroep Anheuser-Busch heeft zijn verzet tegen de overname door haar Belgisch sectorgenoot InBev gestaakt. Met de deal ontstaat de grootste bierbrouwer ter wereld.

Nog maar een paar jaar geleden was Interbrew niet in de top 5 van de grootste brouwers. Maar nu is de Leuvense brouwer de onbetwiste nummer één geworden. Je moet amibitie en durf hebben om op deze plaats te staan.

Vandaar dat men ook het ondernemerschap binnen Fortis niet zo snel mag veroordelen. Ja de overname van ABN-Amro was duur. Maar beslissingen worden genomen met de informatie beschikbaar op een bepaald moment. Dit neemt niet weg dat er nog ondernemers bestaan die verder denken dan hun Kerktoren en de durf hebben om hun nek uit te steken.

Je kan uiteraard veilig spelen en minder ambitieus zijn zoals Brussel Airlines bijvoorbeeld. Dankzij de fusie van SNBA en Virgin heeft de maatschappij opnieuw een confortabele monopoliepositie. Vraag is welke strategie op lange termijn het meeste waarde creëert. Het antwoord is snel gevonden. Allez, nog een Stella!