Banken verstrekken minder kredieten aan bedrijven

Ondanks de forse overheidsinjecties verstrekten de Belgische banken in maart voor 1 miljard euro minder kredieten aan de bedrijven. Op jaarbasis is er wel nog een stijging. De daling van het aantal bedrijfskredieten is geen verrassing.

Bedrijven klagen al langer over het strengere kredietbeleid van de banken, die volgens hen steeds minder en duurdere kredieten verlenen. Maar tot nu toe was daar in de officiële cijfers weinig van te merken. Integendeel, voor het oog van de parlementaire bankencommissie kon een panel van vijf topbankiers nog uitpakken met historische recordcijfers van ruim 106 miljard euro aan uitstaande kredieten.

Maar in maart kwam de terugval, zo blijkt nu uit nieuwe maandelijkse cijfers van de Nationale Bank en het kredietobservatorium. Het totaal aantal uitstaande kredieten aan bedrijven zakte die maand met 1,3 miljard euro ten opzichte van februari. En als je dat cijfer ook nog eens uitzuivert van koersverschillen, herwaarderingen en seizoenseffecten, kom je uit op een daling met 990 miljoen euro.

De terugval van de kredietverlening is niet zonder maatschappelijk belang. De Belgische belastingbetaler heeft al tientallen miljarden in de financiële sector gestoken. In ruil voor die steun beloofden banken hun rol als geldverstrekker aan de bedrijven te blijven vervullen. Doen ze dat niet, dan dreigt de crisis in de reële economie nog uit te diepen. De banken zelf wijten de daling hoofdzakelijk aan de scherpe terugval van het aantal kredietaanvragen. De acceptatiegraad van de kredieten is volgens de bankiers nauwelijks gewijzigd.

Bron: De Standaard