71 % van de Belgen blijft werken ondanks ziekte

De online jobsite Monster vroeg aan 845 Belgen of zij aan het werk blijven bij ziekte. Slechts één Belg op drie blijft thuis tot deze volledig genezen is. Dit zijn de voornaamste resultaten “Ga jij werken wanneer je ziek bent?” voor België:

  • Ja, ik heb het te druk op het werk om één dag te kunnen missen – 38%
  • Ja, ik heb schrik mijn job te verliezen in deze onrustige economie – 19%
  • Nee, ik werk van thuis wanneer ik ziek ben – 14%
  • Nee, ik blijf thuis tot ik genezen ben – 29%

Uit de poll blijkt dat meer dan tweederde (70%) van de Belgen hun werk belangrijker vinden dan hun gezondheid. Ondanks hun ziek zijn gaat 38 percent toch uit werken omdat ze het té druk hebben op het werk. Eén Belg op vijf (19%) gaat ondanks ziekte toch uit werken uit schrik hun job te verliezen ten gevolge van de crisis. Toch maken de Belgen zich minder zorgen over de effecten van de crisis op hun job dan de gemiddelde Europeaan: onder hen gaat 28 percent ziek uit werken uit schrik voor jobverlies. Slechts één Belg op drie blijft thuis tot deze volledig genezen is.

Werknemers in Hongarije hebben de grootste angst hun werk te verliezen ten gevolge van de crisis (52%), terwijl Finland zich hier in verhouding nauwelijks zorgen om maakt (10%). Met 52 percent zijn Finnen bovendien het enige volk waar een aanzienlijk percentage thuis blijft om volledig uit te zieken. Denen komen met 40 percent op de tweede plaats. Wereldwijd zegt gemiddeld 12 percent van de werknemers van thuis uit te werken. Met respectievelijk 21 en 20 percent scoren de Zweden en de Finnen hier het hoogst.

Onze politiekers nemen maar al te graag de Scandinavische landen als voorbeeld. Maar nooit hoor je ze eens spreken over het zeer hoge percentages absenteïsme en zwartwerk in Scandinavië … ;-)