kijiji, zoveelste gratis zoekertjessite of nieuwe marktplaats in België?

Veilingsite eBay kocht een paar jaar geleden­ de populaire­ Hollandse­ zoekertjessite­ Marktplaats.nl, voor een slordige €250 miljoen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om­ een Belgische versie te maken, maar ondertussen had eBay ook reeds Kijiji opgestart in een aantal niet Engelstalige landen. Het bedrijf had ook reeds een belang in het populaire Graigslist in de VS. Moeilijke keuze dus voor het aanbod in ons landje.­

Uiteindelijk werd de voorkeur gegeven­ aan een tweetalige versie van Kijiji­ (hoewel er ook een Brusselse versie van Craiglist bestaat). De reden hiervoor heeft waarschijnlijk te maken met het overaanbod aan dergelijke sites in België. Voornamelijk­ in Vlaanderen­ waren er al tal van­ concurrerende advertentiesites, zoals 2dehands, Koopjesnet, Kapaza, Hannelore, enz. Het lanceren van een ééntalige Nederlandstalige­ “marktplaats.be” had dus waarschijnlijk weinig zin, en­ Craigslist is wellicht meer voor expats in Brussel. Dus er bleef enkel nog Kijiji over (wat een lelijke naam trouwens).

Met Kijijij.be mikt eBay wellicht ook eerder op de Franstalige markt. eBay is van oudsher populairder in Wallonië dan in Vlaanderen, wellicht door de aanwezigheid van Yez.be. Op de homepage van Kijiji staat bijvoorbeeld eerst de vermelding in het Frans en dan in het Nederlands (op eBay is dat net andersom). De vraag blijft hoeveel canibalisatie er zal zijn tussen eBay en Kijiji op de locale markt.

Typisch­ voor Kijiji­ zijn de opzoekingen per provincie. Dit is handig als je iets in je regio, maar als je iets specifiek zoekt, moet je elke regio apart bezoeken.

kijiji_belqie.gif