Bedrijfsfilm: een beeld zegt meer dan 1000 woorden!

Marketingbudgetten staan onder zware druk in crisistijden. Dat is slecht nieuws voor de bedrijfsfilm. De klassieke bedrijfsfilm had het de jongste jaren al niet onder de markt in de communicatiemix van bedrijven. Maar bedrijven kunnen net in crisistijden met goede bedrijfsfilms het onderscheid maken met de concurrentie.

Vroeger was het eenvoudig. Bedrijven communiceerden met hun klanten via dat ene allesomvattende medium: de bedrijfsfilm. Ongeveer twintig minuten duurde zo’n film. Dat ging meestal zo: de directeur gaf een rondleiding in zijn bedrijf en struinde afdeling na afdeling af. Hij bracht een promopraatje terwijl hij links en rechts een paar lachende werknemers in beeld duwde.

De informatie was belangrijker dan de presentatie. Maar we leven nu in een informatietijdperk. Sinds de intrede van internet en e-mail moeten ondernemingen meerdere kanalen verzorgen om zich in de kijker te spelen. De klassieke bedrijfsfilm kreeg het in die communicatiemix moeilijk. ‘De gouden jaren zijn voorbij’, zegt Dirk Rasschaert, de hoofdredacteur van het vakblad van de audiovisuele industrie AVi. ‘De bedrijfsfilm was vroeger een luxueus visitekaartje. Vandaag moet hij in de communicatie- en marketingbudgetten concurreren met websites en e-newsletters.’

En in crisistijden staan de marketingbudgetten onder druk. De bedrijfsfilm lijdt onder de economische crisis, zegt Rasschaert. ‘Grote bedrijven zijn zich nog wel bewust van de kracht van een goede bedrijfsfilm. Ze zullen misschien niet snel producties schrappen in een paniekreactie, maar ze letten veel beter op hun centen. En het ging al niet goed met de klassieke bedrijfsfilm. Spectaculaire producties die veel geld kosten, waren al een uitzondering geworden’, zegt Rasschaert.

Lees meer op De Tijd, partner van Bobex.

Op zoek naar de juiste leverancier voor een bedrijfsfilm of andere visuele communicatie? Omschrijf uw vraag en ontdek welke soort film het best bij u past! Klik hier voor gratis info.