Wat kost online rekruteren?

Voor Randstad kost een kandidaat gemiddeld €1.400. Dat is de kost voor een kandidaat die via een commerciële jobsite gevonden wordt en effectief aangeworven. Wordt hij via de jobsite gevonden door jobpublicatie, dan kost hij gemiddeld €2.300. Dat is duurder dan een kandidaat gevonden door cv-opzoekingen. Die is met gemiddeld €560 vier keer goedkoper.

De vijf tips van Randstad:
* Tip nummer 1: maak vooral veel gebruik van cv-opzoekingen.
* Tip nummer 2: begin dus altijd eerst te zoeken in de eigen cv-database en de cv-databases van de overheid.
* Tip nummer 3: ROI-gewijs bieden alle spelers een vrij vergelijkbaar resultaat, maar houd er rekening mee dat de instroom via jobpublicaties aan de lage kant ligt en reken dus niet enkel hierop voor voldoende instroom.
* Tip nummer 4: zet dus in eerste instantie uw eigen site en cv-database voorop in uw wervingspolitiek. Door middel van ‘search engine optimization’ en ‘search engine advertising’ kunt u met beperkte investeringen de instroom een flinke impuls geven. Dit werkt ook voor bedrijven met een beperkte naamsbekendheid.
* Tip nummer 5: nu is het een uitgelezen moment om de eigen cv-database aan te vullen,onder meer door zoveel mogelijk relevante jobs te publiceren. Let wel: publiceer echte jobs en zorg voor een goede afhandeling van alle reacties. Anders kunnen slechte ervaringen van kandidaten u later parten spelen, als het economisch weer beter gaat.