Fusie Microsoft en Yahoo saga rechtstreeks te volgen op Bligg nieuwssite

Iedereen spreekt ervover, de vijandige overname van Yahoo! door Microsoft. En als je de media even snel doorneemt lijkt ook alles al in kannen en kruiken te zijn. Maar niets is minder waar.

Drie bendenkingen toch. Eerst en vooral weten we nog niet als het bod vijandig is of niet. Zolang er geen officiële reactie is van Yahoo!, kan het bod niet als vijandige beschouwd worden. Ten tweede, moet het bod vooreerst nog lukken, Microsoft moet m.a.w. een substantieel aantal aandelen van Yahoo! kunnen kopen om hoofdaandeelhouder te worden (dit in tegenstelling tot haar “klein” minderheidsbelang in Facebook). Ten derde moet de overname dan nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse concurrentie autoriteiten.

Los van deze aanschouwingen, was het leuk om, bijna uur per uur, het verhaal te volgen op de Bligg nieuwssite. Eerste kwamen de fusieaankondigingen, bijna meteen gevolgd door de reacties op de beurskoerzen van Yahoo en Microsoft. Daarna kwamen de eerste reacties over het hoe en het waarom. Gevolgd door de cijfers, en de reacties van de concurrenten.

Aarstrivaal Google heeft op haar officiële blog, bij monde van David Drummond (Senior Vice President), laten weten dat het “angst heeft voor de toekomst van het Internet“. Deze nieuwe mega-speler zou een negatieve impact kunnen hebben op de openheid van het internet, alsook de innovatie binnen het web gebeuren.

Op het eerste zicht lijkt deze reactie, gezien de eigen dominante positie van Google zelf, een beetje “overdreven”. Maar ondertussen zijn ze niet de enigen die hun angst uiten. Ook in Silicon Valley beginnen er vragen te rijzen over het gevaar van de dominante positie van Microsoft.

Om toch even op de cijfer terug te komen, we doen dit trouwens toch zo graag bij BelgaBlog, wist u dat Microsoft bereid is 1.200 dollar per bezoeker te betalen… ?! Zijn de waarderingen van 2000 terug? Samen vormen zij weliswaar de grootste internetgroep op het vlak van bezoekers (UV = Unique Visitors) en pagina’s (Page views), zie grafief hieronder, maar toch…

Grafiek Bron: Compete.com

microsoft_yahoo.gif