Live veslag vanop CeBIT 2008

Vandaag dag 2 op de CeBIT beurs in Hannover. We staan hier op een gemeenschappelijke stand met 17 Brusselse en 17 Vlaamse bedrijven. Er is weliswaar nog een (fysische) muur tussen de twee regio’s, maar men zegt mij dat men volgend jaar een grote gemeenschappelijke stand gaat bouwen, met één grote bar met vaten Belgisch bier en animaties.

We staan hier dus op CeBIT voor de lancering van onze Duitse marktplaats, om te netwerken en om de Duitse markt te leren kennen. Maar, deze megabeurs is zoiets als een bedevaart naar Mekka: lang reizen, veel sjouwen, geduldig wachten en dan hopen dat je er een paar belangrijke ontmoetingen of leads kan uithalen.

Eerste vaststelling, groot, immens groot. Bijna 6.000 exposanten, 500.000 bezoekers. Een tweede vaststelling, groen is ‘in’. Volgens onderzoeksbureau Gartner is de it-sector verantwoordelijk voor 2% van de CO2 uitstoot. Dit is eveneel als de emissie van de luchtvaartindustrie! Vandaar veel aandacht voor milieuvriendelijk computeren. Een derde vaststelling, veel Duitse én Chinese bezoekers.

Niettemin is de sfeer niet uiterst positief hier. Er zijn niet alleen minder exposanten, zo’n 350 minder dan vorig jaar, men verwacht ook minder bezoekers. Er loopt hier zelfs een gerucht dat CeBIT ermee zou stoppen indien het bezoekersaantal verder blijft dalen. In tegenstelling tot vroeger richt de beurs zich nu hoofdzakelijk op de zakelijke (B2B) markt.

Exposanten komen voornamelijk uit Duitsland. Maar ook China is met 500 exposanten bijzonder nadrukkelijk vertegenwoordigd. Uit Taiwan komen 490 exposanten. De Chinese landen, de P.R.C. (People’s Republic of China) en de R.O.C. (Republic of China, ofte Taiwan) vertegenwoordigen dus samen zo’n 20% van de beurs. Frankrijk telt 150, Nederland 100 en België 50 exposanten (een dertigtal Vlaamse, twintigtal Brusselse en een handvol Waalse). Iris en Zetes hebben wellicht de grootste stands.