Investeren in domeinnamen winstgevender dan beleggen?

2007 was zeker geen topjaar voor investeerders in vastgoed, laat staan voor beleggers in aandelen. De stijgende rente en de kredietcrisis gooiden roet in het eten. Volgens hostingfirma Combell zou investeren in domeinnamen interessanter zijn dan investeren in vastgoed. Let wel, Combell verhandelt zelf domeinnamen en is dus niet volledig ‘neutraal’ in deze discussie. Ziehier hun redenering:

Want dat was nu eenmaal ons uitgangspunt. Eerst en vooral zijn domeinnamen uniek en kan er, zoals reeds aangehaald, slechts één iemand over een bepaalde domeinnaam beschikken. Er bestaat dus niet zoiets als mede-eigendom of de aanstelling van een syndicus. Ten tweede is er een lagere instapdrempel. Een domeinnaam kost zo’n 34 EUR exclusief BTW per jaar. Stel dat u jaarlijks 25.000 euro investeert, dan hebt u al gauw meer dan 700 domeinnamen in portefeuille. Voor goede eenvoudige domeinnamen is een prijs tussen de 500 à 1.500 euro gangbaar. Voor krachtige domeinnamen kan de prijs al snel oplopen tot duizenden en tienduizenden euro’s. Bij domeinbemiddelaar SEDO bedraagt de gemiddelde verkoopprijs zo’n 1.500 euro. Daarenboven verplicht niemand u uw domeinnaam te verkopen. U kunt deze elk jaar verlengen en pas binnen enkele jaren verkopen. Een domeinnaam vergt immers geen onderhoudskosten. U moet uw domeinnaam niet onderhouden, wat u met een pand of een bouwgrond wel hebt. U moet ook geen bewaarder aanstellen of (on)roerende voorheffing betalen. Ten vierde zijn de overdrachtkosten miniem, er hoeft geen notaris geconsulteerd te worden en de meeste registries beschikken over een geautomatiseerde afhandeling wat het risico voor zowel verkopers als koper minimaliseert. Is het vertrouwen zoek tussen beide partijen, dan zijn er wel partijen zoals SEDO die als derde partij de zaak afhandelen en zorgen dat er geen risico is voor zowel koper als verkoper. Als laatste kan u uw domeinnaam niet verliezen of beschadigd raken. Tenzij u vergeet te verlengen kunt u levenslang uw domeinnaam behouden. Bovendien is uw domeinnaam in tegenstelling tot uw onroerend goed niet vatbaar voor vandalisme of diefstal . Dit betekent dat een verzekering overbodig is.

Wat ze misschien uit het oog verliezen is de liquiditeit van de markt, m.n. hoeveel kopers zijn er en zijn deze bereid om een forse meerwaarde te betalen? Daarenboven zijn veel namen ook beschermd en kan men niet zomaar domeinnamen van handelsmerken kopen en verkopen.

Zelf op zoek naar een internet oplossing? Stuur uw project naar gekwalificeerde aanbieders: hostingproviders, Intertnet Service Providers of internet grafici.

(Bron: Bligg)